Gesprek Cohousing

Op 1-11 Gesproken met Wim van Gelderen en Peter Camp van https://cohousing-arnhem.nl/.

Wat is Cohousing? 

Cohousing is een nieuwe vorm van gemeenschappelijk wonen die voor het eerst ontwikkeld werd in de jaren 70 van de vorige eeuw in Denemarken. Intussen bestaan daar enkele honderden zogenoemde Bofællesskaber. Het verspreidde zich snel naar andere Noord-Europese landen, de Verenigde Staten en Canada. 

Cohousing integreert privéwoningen aangevuld met gedeelde faciliteiten en recreatieve voorzieningen. De gemeenschap wordt ontworpen en beheerd door de bewoners zelf die ervoor kiezen om socialer samen te leven en eigendommen te delen. Dat kan gaan van samen eten, musiceren, tuinieren, tot het bestuur van de gemeenschap.  

Cohousing faciliteert op die manier de spontane interactie tussen buren. Ook kinderen groeien samen op in een dynamische omgeving. Dit heeft een sociale en praktische meerwaarde, maar ook economische en ecologische voordelen.” 

Het is bijzonder dat mensen hun vrije tijd voor ons beschikbaar stellen om hun ervaringen te delen. Heel open en laagdrempelig is er een heleboel informatie met ons gedeeld. Het was veel waardoor het zeer waarschijnlijk dat niet alles onthouden wordt. Peter gaf meermaals aan dat er veel wat hij vertelde in zijn boek “Wonen” staat en dat hebben wij in ons bezit. Daar is ook een speciaal hoofdstuk voor zorg en woon combinaties. Dat geeft vertrouwen dat de informatie die wij niet hebben onthouden toch tot onze beschikking is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *