Bezoek vriendenerf

Op 15 oktober waren Arno de Jong en Esther van Dam naar Olst waar het vriendenerf is. https://www.vriendenerf.nl/

Het Vriendenerf is een kleinschalig CPO-woonproject voor en door actieve vijftigplussers, dat in vijf jaar is gerealiseerd. Het accent ligt op zelfstandig wonen in duurzame, geschakelde koophuizen op een ruim erf waar essentiële voorzieningen worden gedeeld. Olst ligt 6 kilometer ten Noorden van Deventer en kent een vrij progressieve gemeenteraad. Er zijn diverse wooninitiatieven (o.m. tiny houses, maar ook: https://www.aardehuis.nl/index.php/nl/ beslist eens naar kijken !) die door de gemeente gesteund worden. Het Vriendenerf is ook zo’n gesteunde woonvorm.

Het vriendenerf zijn 2 woonblokken van 6 huizen; houtbouw, ecologisch verantwoord en heeft daarnaast een gemeenschappelijk verblijf. Dit is een ruimte met een piano, keuken, een grote tafel waar 20 man omheen kunnen plaats nemen en een verdieping die gebruikt kan worden door logées. Op dit moment resideert daar een oud Oekraïens echtpaar. Het kent verder een aantal gemeenschappelijke concepten o.m. de groente tuin (met kas), een klus-schuur, een fietsen-schuur en men is ook de vuilnisbakken gezamenlijk gaan gebruiken omdat de gemeentestandaard nu eenmaal voorschrijft dat er voor elk huishouden een x-tal bakken dient te zijn; men heeft er veel minder nodig en dus gebruiken ze dat nu optimaler. Daarnaast bestaat ook het deelauto concept. Het is gelegen aan de grens van een woonwijk met voldoende parkeer voorzieningen en verder ligt het vrij landelijk.

Een belangrijke quote die we hebben onthouden: “Kan je ermee leven ?” . Deze vraag helpt bij de besluitvorming als de spanningen wat opgelopen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *